Nasza restauracja

 

 

Zapraszamy do Naszej restauracji - godziny otwarcia w okresie letnim 800 - 2200. Poza sezonem (wrzesień - maj) restauracja czynna po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Śniadania serwujemy od 900 do 1100, natomiast dania obiadowe w godzinach 1230 do ostatniego gościa.
Mamy ogromny zaczczyt gościć Państwa w murach Nowej Resturacji Gościńca , która usytuowana jest w dawnym ogrodzie rzeżb głównego Pensjonatu. Całkowicie nowe miejsce, całkowice nowa kuchnia. Tylko u Nas możecie posmakwać Państwo wysmienitych potraw staropolskich oraz reginalnych przygotowywanych na zamówienie klienta ( także metodą solw food). Kuchnia gościńca to nie tylko doskonale przyrządzone mięsa, orginalne dania z dziczyzny, aromatyczne i bogate zupy, ryby pieczone w piecu konwekcyjnym bez dodatku tłuszczów ale również wielki eksperyment z wykorzystaniem produków sezonowych.
Nasz kuchnia słynie też z ręcznie lepionych pierogów z różnym wnętrzem (od tradycyjnie mięsa, farszu ruskiego po bardziej wykwintne-szpinak z mozarella i czosnkiem, sandacz z białym pieprzem czy czerwona soczewica z suszonymi pomidorami).

Magiczne miejsce, wspaniali ludzie. Tu gotują artyści, nie z przepisów a z serca. Jedzenie o jakim wielu ludziom się nie śniło. Jestem zauroczona i wzruszona. Do takich miejsc się wraca i tęskni za nimi
Justyna Tokarska
W dobrym gotowaniu najważniesza jest spontaniczność, artyzm, doświadczenie oraz ogromne uczucie do tego fachu. Kuchnię trzeba kochać w innym wypadku rutyna bierze górę i potrawy pozbawione są tej pożadanej lekkosci, fantazji i orginalnego smaku
Szefowa Kuchni - Elżbieta

Od samego początku istnienie retauracji , w jej obejściu uprawiamy nasze ogrody warzywne.W nich hodujemy wszystkie sałaty, jarmuż, bukiety ziół, cebulę itd. Kucharze a także i goście mają na wyciągnięcie ręki te ekologiczne jarzyny. Tuż obok resturacji pielęgnujemy dwa ogrody. Wniosek bezsprzeczny-dzięki darom natury nasze dania smakują wyjątkowo.
Od kilku już lat specjalizujemy się w kuchni wegetariańskiej (przyjmujemy obozy jogi).

Nasza nowa Restauracja urządzona jest w stylu rustykalnym, do dyspozycji gości trzy przestronne sale konsumpcyjne, przyległy grill pod wiatą (konstrukcja podtrzymywana przez drewniane rzeźbione kolosy). Przestronne tarasy usytuowane od strony ogrodu i znajdujące się na nich leżaki na ktorych wypoczywać mogą goście stanowią doskonałe miejsce do głębokiego relaksu. Całość otacza jedyny takie w regionie Ogród Rzeżb.

Nasze Menu

Oto kilka Naszych szczególnie polecanych zestawień smakowych
Startery
  •   Łosoś Babci Bernackiej

    (marynowany tradycyjną metodą naszych dziadków)-podawany w asyscie sosu miodowo-musztardowego z gorczycą

  •   Fantazja śledzia

    zamawiasz jedną przystawkę a smakujesz trzy rodzaje śledzia

  •   Śledź Tęczowy

    sezonowo – z blanszowaną cukinią, świeżym jabłkiem oraz suszonymi pomidorami

  •   Pasztecik z jelenia

    faszerwoany leśną borówką - podany na ciepło z dodatkiem sosu majonezowo-jabłkowego

Zupy
  •   Kukiełka

    zupa z jadalnym kasztanem, z dodatkiem fasoli, warzyw i świeżej papryki (sezonowo)

  •   Krem z białych warzyw

    przygotowany na kaczym rosole, okraszony pieczonym kurczakiem oraz swieżym jarmużem

  •   Zupa z czerwonej soczewicy

    Specjalność zakładu ze swieżymi pomidorami oraz papryką o lekkim posmaku czosnku okraszona swieżą bazylią

  •  

Dania główne
  •   Gardnieński sandacz

    serwowanie dania uzależnione jest od dostępności produktu, podajemy bowiem tylko swieżą rybę pozyskaną od miejscowych rybaków-pieczony w piecu z dodatkiem jabłka i aromatycznych przypraw podawany z musztardą z dyni z dodatkiem imbiru

  •   Golonka Bernackiego

    specjalność zakładu- marynowana w ziołach, pieczona a potem duszona w piwie z dodatkiem swieżej mięty-podana z wiejską kapustą okraszoną boczkiem, na drewnianym korycie

  •   Kaczka pieczona

    z jabłkami, borówką oraz sliwką w winnej marynacie, z dodatkiem pieczonej cebuli

  •   Pulpety

    z siekanego mięsa jelenia, z wędzonym boczkiem, podane na kremie borowikowym

  •   Pierogi Józefa Bernackiego

    z delikatnym farszem z sandacza, okraszone wędzonką, z dodatkiem musu z aronii i pieczonego jabłka (serwowanie dania zalezne od dostępności produktu)<>

  •   Pierogi Onufrego

    cztery pięści-z dziczyzny, podane z sosem se świeżych kurek i surówką z kapusty

Okazjonalnie
  •   Tatar

    z solonego śledzia z dodatkiem musztardy jabłkowej

  •   Roladki chłopskie

    z karczku wieprzowego, faszerowane boczkiem oraz cebulką i kwaśnym ogórkiem

  •   Krem z buraka

    z pieczonym jabłkiem, z dodatkiem serów pleśniowych i swieżej borówki leśnej

  •   Beczka Sledzi

    -na palecie smaków podamy-kotlet z siekanego śledzia (z dodatkiem swieżego tymianku , pieczonego pora oraz sera), podany z pieczonymi ziemniaczkami oraz salsą pomidorowo-paprykową i surówkami.

  •  

Obozy jogi Menu

Menu dla uczestników obozów jogi w Restauracji Gościniec
Posiłki wegetariańskie (na specjalne zamówienie przygotowujemy diety wegańskie , bezglutenowe , bez laktozowe)
Startery
  •   Pasztecik z kaszy jęczmiennej z kurkami
  •   Pasta z suszonych pomidorów, pieczywo
  •   Mus z zielonego groszku z czosnkiem i kolendrą
  •   Pasta z białej fasoli z szalotką i pieczonym jabłkiem
  •   Marynowane buraczki, sałata, mozzarella, sos koktajlowy
  •   Tatar z kalafiora z ryżem oraz pieczonym jabłkiem
Zupy
  •   Soczewicowa z czerwonej soczewicy ze świeżymi pomidorami, papryką oraz bazylią (specjalność Restauracji Gościniec)
  •   Biała fasolowa z dużego jasia, bez ziemniaków z cebulą, porem oraz selerem
  •   Zupa ze świeżych kurek (do wyboru z ziemniakami lub kaszą jaglaną)
  •   Zupa z młodego bobu z porem i świeżym rozmarynem
  •   Zupa z ciecierzycy z kolorową papryką oraz płatkami młodej cukinii
  •   Krem z dyni z pomarańczami oraz długo dojrzewającym niebieskim serem
  •   Krem z białych warzyw z siekanym jarmużem i malinami (sezonowo)
  •   Krem z kiszonych buraków z serem kozim oraz płatkami migdała
  •  

Drugie dania
  •   Kotlet z białej fasoli w otoczce z sezamu (dodatek skrobiowy)
  •   Placki z kalafiora, fasolki szparagowej i pora
  •   Kotlet warzywny z pestkami dyni pieczony beztłuszczowo w piecu konwekcyjnym
  •   Pieczony burak faszerowany szalotką i długo dojrzewającym niebieskim serem
  •   Faszerowany bakłażan ( suszone pomidory oraz szpinak)
  •   Leczo z młodej cukinii z zieloną soczewicą, tofu
  •   Makaron z pomidorami, bazylią oraz tofu
  •   Duszona cukinia z porem, kukurydzą, mlekiem kokosowym oraz curry
  •   Sałaty, sosy oraz dodatki do dań głównych
  •   Kurki w śmietanie
  •   Leczo z borowików i pora
  •   Salsa-pomidory i papryka mix
  •   Salsa-pomidory, borowiki i kwaszony ogórek
  •   Kapusta biała gotowana z czerwoną soczewicą
  •   Kukurydza w mleku kokosowym
  •   Pieczony kalafior z sezamem
  •   Kapusta modra z winną gruszką
  •   Burak czerwony z szalotką oraz jabłkiem
  •   Kapusta kiszona z kminkiem
  •   Mizeria z eko ogórków
  •   Musztarda z dyni z gorczycą i owocami goi
  •   Mus z pigwy z gruszką i gorczycą
Desery
  •   Jabłko pieczone z miodem i cynamonem
  •   Kulki z daktyli z sezamem
  •   Desery z sezonowych owoców (jagoda leśna, porzeczka, agrest, malina, borówka amerykańska)
  •   Desery-musy z dodatkiem agar-agar
  •   Ciasta na bazie kaszy jaglanej
  •   Tatry z sezonowych owoców
  •   Przeciery warzywne lub warzywno-owocowe (Smoothie)
  •   Ciastka warzywne (marchewkowe, z cukinii)
  •